Srpski English Pусский +381-34-561-711   |   Za profesionalce

Blog
Seljački pod, brodski pod, masivni pod.
30 10

Seljački pod, brodski pod i masivni pod su nazivi za jednu istu vrstu podnih obloga od drveta.

U pitanju je puno drvo u preseku, a dimenzije variraju od 15 do 20mm debljine, širina od 90 do 200mm, dužina od 500 do 2000mm.

Seljački pod u glavnom podrazumeva drveni pod većih dimenzija, pod koji deluje starinski ali se svojim izgledom uklapa i u moderne arhitektonske poduhvate.

Najrasprostranjenije vrste drveta, kod nas u upotrebi za izradu ove vrste poda su hrast, orah i jasen.

Seljački pod, brodski i masivni pod se ugrađuje uz pomoć urezanog nuta i pera.

Vlaga košuljice, vazduha i samog drveta koje se ugrađuje mora biti po standardima (opširnije u temi "Uticaj vlage na parket") zato što na ovu vrstu poda vlaga ima veliki uticaj.

Betonska košuljica takođe mora biti idealno ravna. Masivne podove zbog velikih dimenzija pojedinačnih palica treba  lepiti najkvalitetnijim mogućim dvokomponentnim lepkovima.

Poželjno je koristiti ovlaživače vazduha kako bi relativna vlažnost vazduha bila po standardima o eksploataciji koje preporučuje proizvođač.

Ovakvi podovi se još i dime ili termotretiraju čime se mogu poboljšati tehničke karakteristike i dobiti tamnija boja celim presekom.

Završna zaštita masiva može biti lak, ulje ili ulje u kombinaciji sa voskom koje je sve češće u upotrebi.

Podove od drveta uopšte, ne treba ordžavati tj. čistiti vodom, već suvom krpom ili sredstvima za održavanje nameštaja. Najveći neprijatelji drvenih podova su voda i pesak.

Pravilnom ugradnjom i održavanjem podove od masivnog drveta mogu koristiti generacije.

Komentari (10):

 • Katica20.03.2015

  Može li se seljački pod postaviti u ostakljenu terasu ili biste preporučili ipak neku drugu vrstu drvenog poda? Hvala!

 • Tara parket26.03.2015

  Seljački ili masivni brodski pod, možete postaviti na takvu terasu, ali mi ipak preporučujemo višeslojni parket za uslove većih promena temperature i vlažnosti vazduha, zato što ima bolje tehničke karakteristike od masiva.

 • Zoran20.08.2015

  Može li se seljački pod (hrast 15mm debljine 120mm širine) postaviti zakivanjem u pero (ili utor) preko drvenih jelovih letvi 5x3cm (25cm razmak) zavrnutih u betonsku podlogu preko kojih su postavljene OSB ploče debljine 12mm? Da li je potrebno lijepljenje da se izbjegne "škripanje"?

 • Tara parket21.08.2015

  Poštovani Zorane, na ovaj način se može postavljati brodski pod, ali vam niko ne može garantovati da vemenom neće proškripati.

 • Vesna14.09.2015

  Mogu li vasi majstori da izadju na teren, i izvide situaciju, jer je trenutno na podu laminat, i ne bi toliko bio problem postaviti drveni pod na njega, da nije nivoa oko ulaznih vrata, a u pitanju je stan Open space tipa. Hvala

 • Tara parket15.09.2015

  Poštovana Vesna, drvene podove nikako ne bi trebalo postavljati na laminat. To nije trajno rešenje. Naši instalateri mogu izaći na teren u momentu prihvatanja ponude za kupovinu parketa.

 • Predrag11.01.2016

  Posotvani, Kako se postavlja brodski pod na vec uradjenu kosuljica ispod koje je uradjena hidro i termo izolacija kao i cevi za podno grejanje? Unapred zahvalan

 • Tara parket12.01.2016

  Predraže, na gotovu košuljicu urađenu po standardu, postavlja se višeslojni parket namenjen za podno grejanje. Mi za ugradnju koristimo dvokomponentni lepak nemačkog proizvođača UZIN UNIHEM. Ne preporučuje se postavljanje masivnog parketa na podno grejanje.

 • Dejan23.02.2016

  Postovani, da li je suva i obradjena camovina debljine 50mm pogodna za izradu brodskog poda? Tacnije, interesuju me svojstva drveta(da nije previse meko?), i da li Vi preporucujete isto?

 • Tara parket26.02.2016

  Dejane, Tara ne proizvodi podove od čamovog drveta iz razloga što je znatno mekanije od, na primer, oraha, hrasta, jasena, što naravno ne znači da čamovina nije pogodna za izradu poda.

Dodaj novi komentarTekst nije čitljiv? Promenite tekst.
* required