Srpski English Pусский +381-34-561-711   |   Za profesionalce

Blog
Priprema podloge – uslovi koje podloga mora da zadovolji
09 2

Podloga na koju se postavlja drvena obloga, parket ili brodski pod, mora da bude čvrsta, nosiva, ravna kao i odmašćena i otprašena. Ukoliko je podloga na bazi cementa, potrebno je da zadovolji vrlo bitan uslov koji se odnosi na vlažnost. Zahtevana vlažnost cementne podloge, na koju se ugrađuje parket  je 2%; kod anhidritnih estriha dozvoljena je vlažnost od 0,5%. Za slučaj estriha sa ugrađenim podnim grejanjem, ove je vrednosti potrebno umanjiti za 0,2%. Najpouzdanija metoda merenja vlage u košuljici je CM metoda sa kalcijum – karbidom što treba da uradi obučeno lice sa odgovarajućim alatima uz poštovanje definisane procedure.

Alternativno, postoje predpremazi kao i tipovi lepkova koji uz stručni savet mogu da omoguće postavljanje brodskih podova ili parketa za kuću i na podlogama sa višom vlažnošću od propisane. Ovakvoj proceduri pristupiti tek nakon konsultacije sa proizvođačem parketa koji se ugrađuje. Murexin u svojoj paleti proizvoda ima npr. Specijalni predpremaz PU 5 sa kojim je se može blokirati zaostala vlaga čak i do 3,5% kao i specijalni lepak na bazi modifikovanog silana (serija X Bond MS-K)  koji takođe može da se koristi i na problematičnim podlogama.

Cena parketa nije tako niska da bi zanemarili značaj podloge na koju postavljate ovu vrstu podne obloge za vaš dom.

Komentari (2):

  • Slavisa03.09.2013

    Sta radite kada je u nekim delovina prostorije temelj visi od nivoa betona ? Tj. majstori nisu uravljali temelj sa nivoom betona kada je nalivan.. Sta onda ? Kako postaviti parket u takvoj situaciju ? Hvala unapred

  • Tara parket04.09.2013

    Poštovani Slaviša, nismo 100% sigurni na šta konkretno mislite. Verovatno je reč je o gradjevinskom propustu koji može da se reši na više načina. Najbolji model je da pošaljemo kod Vas našu stručnu ekipu koja će Vam dati tačan odgovor kako da prevaziđete ovaj problem.

Dodaj novi komentarTekst nije čitljiv? Promenite tekst.
* required