Srpski English Pусский +381-34-561-711   |   Za profesionalce

Blog
Edukovan parketar 90% odrađenog posla
07 8

Nakon dugogodišnjeg bavljenja poslom, pre svega proizvodnjom parketa, mogu slobodno zaključiti da majstori za postavku, montažeri ,  jednostavnije rečeno parketari, predstavljaju najbitniji činilac u celokupnom segmentu  koji se zove parket u enterijeru.

S` obzirom na brzi razvoj industrije parketa koja je pre svega vođena sve komplikovanijim arhitektonskim zahtevima da se napravi što bolji, kvalitetniji, i  što interesantniji parket sa jedne strane,  i sa druge strane parket  sa po nekada nerealnim, ili teškim tehnološkim zahtevima, doprinosi  tome da posao parketara bude jako zahtevan, komplikovan i da iziskuje mnogo znanja.

O čemu zapravo pričam? Na tržistu postoj više različitih vrsta parketa. Klasičan parket, dvoslojni, troslojni, masivni parket ili brodski pod, masivni parket velikih dimenzija, lam parket, i parket za spoljnu upotrebu.

Svaki od ovih parketa zahteva drugačiji pristup i način ugradnje.

Različite vrste drveta.

Najbitnija stvar kod vrste drveta je da se  svako drugačije ponaša u procesu  termičke obrade, završne obrade, eksploatacije i same upotrebe.

Postoje različite vrste završnih i  termičkih obrada .

Lak, ulje, ulje sa voskom, različite kombinacije i reparature, laka i ulja sa kombinacijama koje jednostavno nemaju granica. Dimljeno, pareno, termotretirano . . .

Neophodni uslovi za kvalitetnu postavku parketa. Košuljica.

Generalno izrada  košuljice,  njen sastav,  čvrstina i gipkost nikako ne mogu da budu urađeni po istom sistemu i na isti način kod montaže različitih tipova parketa.

Masivni parketi zahtevaju mnogo veću čvrstinu i gipkost odnosno savitljivost košuljice od na primer višeslojnih parketa. Zahtevaju perfektno ravnu u vagresu košuljicu i naravno vlagu ispod 2%.

Najispravniji način provere kvaliteta košuljice.

- Vizuelna provera na pukotine,  neravnine i poroznost.

- Provera dugačkim lenjirom na vagres odnosno ravnoću.

- Provera vlage košuljice.

- Provera čvrstoće košuljice na 2 načina, otpornost na grebanje i uzimanje uzorka koji nam govori  o kompaktosti materijala i njegovoj gipkosti.

Kvalitetna košuljica treba da podseća na gumenu bombonu,  a ne na napolitanku. Treba da bude savitljiva gipka, a ne porozna i sklona pucanju.

Ostali uslovi, temperatura i vlaga vazduha.

Generalno je iskustvo da najveći broj objekata u kojima se montira parket nema nikakav sistem za kvalitetno merenje i kontrolu uslova u eksploataciji parketa, pre svega mislim na vlagu vazduha koja može da bude veliki problem. Moje iskustvo je takodje da 90% parketara nikada nije pročitalo tehničko uputstvo, kako o parketu tako i o materijalu sa kojim se parket ugrađuje. U većini  slučajeva ne postoji nikakava dokumentacija u vidu građevinskog dnevnika ili bilo kakve druge dokumentacije sa objekta, o parketu ili uslovima na objektu , podacima o temperaturi,  vlazi košuljice,  ili vlazi samog vazduha u periodu pre ugradnje i u toku eksploatacije.

Situacija je dramatična, ne znamo šta montiramo i ne znamo kako se to ponaša u eksploataciji. Materijale procenjujemo  na osnovu ličnog osećaja, a ne na osnovu usavršavanja kod proizvođača ili ličnog iskustva.

Moj savet je: Pričajte sa vašim parketarom o ovim temama, postavite mu nekoliko pitanja. Sami odgovori će vas uputiti u to sa kim razgovarate i šta možete od koga očekivati. Ono  što izgleda sasvim jednostavno na papiru, uopšte nije jednostavno u praksi.  Problemi se često javljaju, a greške  puno koštaju. Cena parketa nije mala, u odnosu na druge podne obloge, da bi zanemarili ove jako bitne stavke.

 

Vladimir Leković

Tara DOO

Komentari (8):

 • Nikola Stankovic08.09.2013

  Objasnite mi kako da pronadjem kvalitetnog parketara?

 • Vladimir Leković Tara DOO08.09.2013

  Poštovani Nikola, ono što mi koristimo kao parametar je referenc lista parketarske firme, sertifikati o završenoj obuci za montiranje raznih vrsta parketa, kao i sertifikate o korišćenju materijala koji se montira. Bitan parametar je koliko je firma dugo na trzištu, i garancije kakve firma nudi za izvršene usluge.

 • Nikola Stankovic08.09.2013

  Ok. A koliko vi mislite da treba da kosta ta usluga za gotove parkete?

 • Vladimir Leković Tara DOO08.09.2013

  Odgovorno tvrdim, najmanje košta raditi sa kvalitetnom firmom i edukovanim majstorima koji stoje iza onoga sto su uradili, od kojih imate garanciju za kvalitet izvršenih radova.

 • Petar08.09.2013

  Sta to znaci konkretno u parama?

 • Vladimir Leković Tara DOO08.09.2013

  Montaža parketa sa edukovanim majstorima od kojih možete očekivati praćenje svih parametra rada, kvalitetnu upotrebu materijala, i adekvatnu garanciju za izvedeni posao vredi od 6 do 8 eur/m2, u zavisnosti od vrste posla količine parketa i lokacije gde se montira.

 • Petar08.09.2013

  Pa ja imam parketara za tu vrstu posla za 3 eur po m2.

 • Vladimir Leković Tara DOO08.09.2013

  Jako je bitno šta su Vam prateći parametri te ponude. Ko ugradjuje? Kakve ima reference i kakve garancije imate od ponudjača posla. U svakom slučaju gotovi parketi ključ u ruke koštaju od 50eur/m2 do 200eur/m2 u zavisnosti od vrste parketa i podloge koja se montira. Vrednost usluge ulazi u cenu finalnog proizvoda sa 3 do 7% ukupne vrednosti, tako da je apsurdno u segmentu ugradnje parketa praviti bilo kakve uštede.

Dodaj novi komentarTekst nije čitljiv? Promenite tekst.
* required